Home >> Δίαιτες >> Δίαιτα DASH

Δίαιτα DASH

δίαιτα dashΗ δίαιτα DASH έχει γίνει τελευταία γνωστή από τις ειδήσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά παλιά. Δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια και παραπάνω και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες γιατί βοήθησε πολύ κόσμο να χάσει βάρος χωρίς πολύ κόπο – και να το κρατήσει. Όχι μόνο χάνετε βάρος αλλά μπορείτε και να χαμηλώσετε την χοληστερίνη σας και να βελτιώσετε την ύπαρξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου στο σύστημα σας. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν αυτή τη δίαιτα η οποία βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους σε παγκόσμια βάση να χάσουν βάρος και να δείχνουν καλά.

Τι είναι η Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH δημιουργήθηκε για να μειώσει τα επίπεδα κατανάλωσης καλίου και έτσι να ελαττώσει το τεράστιο πρόβλημα της υπέρτασης που υπάρχει στις μέρες μας. Το πλήρες όνομα της είναι “Dietary Approaches to Stop Hypertension”. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να εφαρμόσετε τη δίαιτα με επιτυχία.

Εξαιτίας του γρήγορου “όλα τώρα” ρυθμού ζωής, είμαστε συνεχώς βιαστικοί και θέλουμε το φαγητό μας να είναι γρήγορο και εύκολα προσβάσιμο.  Δυστυχώς, αυτή η ευκολία οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Η υγιεινή διατροφή και τα επαρκή θρεπτικά συστατικά έχουν πάει στην άκρη και έχουν αντικατασταθεί από επεξεργασμένη, συσκευασμένη, γρήγορη διατροφή η οποία όμως δεν παρέχει τίποτα το θρεπτικό. Η δίαιτα DASH είναι ακριβώς ότι χρειάζονται οι άνθρωποι για μια εύκολη πρόσβαση σε θρεπτικό φαγητό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταναλώνουμε τις κύριες ομάδες τροφών και να έχουμε ισορροπημένη διατροφή.

Πως δουλεύει η Δίαιτα DASH

πράσινι σαλάταΜε την δίαιτα αυτή, δεν χρειάζεται να αφήσετε μια συγκεκριμένη ομάδα τροφής εκτός και να επικεντρωθείτε μόνο σε μία. Το κλειδί είναι να βρείτε έναν τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή η οποία να περιλαμβάνει όλες τις τροφές σε κανονικές ποσότητες.

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες της μόδας, η δίαιτα DASH έχει πλήρως ερευνηθεί από την ιατρική κοινότητα και είναι απόλυτα ασφαλής στο ξεκίνημα της. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η δίαιτα δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί και να μειωθεί η υπέρταση, όμως ο κόσμος χάνει βάρος και έχει αναφερθεί και επιπλέον πρόληψη στην ανάπτυξη διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους που οδηγούν σε υπέρβαρο είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής και στον υπερδιογκωμένο κόσμο που ζούμε, η δίαιτα DASH μπορεί να δείχνει ιδιαίτερα περιοριστική για τους αρχάριους.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της δίαιτας και το οποίο τονίζεται από την αρχή είναι ο έλεγχος των μερίδων. Το να μάθετε να ελέγχετε το τι τρώτε και σε τι ποσότητες είναι βασικό για την απώλεια βάρους και η δίαιτα DASH λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε ατόμου όπως επίσης και το φύλλο και την ηλικία του.

Το κύριο μέλημα του προγράμματος είναι η μείωση της υπέρτασης, όμως η απώλεια βάρους είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόσθετο. Επειδή η δίαιτα επικεντρώνεται σε υγιεινές, θρεπτικές τροφές με έλεγχο των μερίδων είναι φυσικό επακόλουθο η απώλεια βάρους. Ακόμη μεγαλύτερο συν είναι το γεγονός ότι δεν ξαναπαίρνετε τα έξτρα κιλά με ευκολότερο τρόπο από κάθε άλλη δίαιτα. Αυτού του είδους η προσέγγιση στην απώλεια βάρους με “σκεπτόμενη διατροφή” δεν θα αλλάξει μόνο το τι δείχνετε αλλά και το πώς σκέπτεστε για το φαγητό σας.

Συμπέρασμα

Πριν ξεκινήσετε αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα την εφαρμόζετε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι δεν θα έχετε άμεσα αποτελέσματα. Αν ψάχνετε για μαγική συνταγή απώλειας βάρους, τότε είστε σε λάθος μέρος. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να αποκτήσετε υγεία και την καλύτερη φυσική κατάσταση για μια ζωή που θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*